Online tüketiciler için cayma hakkı ve kullanılabileceği koşullar

1) Yönetmelik kapsamı yazılı, görsel ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan, malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi ya da ifası kararlaştırılan sözleşmeleri içine alır.

2) Online mağazanın, telefon, adres ve diğer erişim bilgileriyle birlikte ürünün nitelikleri ve Türk Lirası olarak fiyatını, ödeme ve teslim ile ilgili bilgileri belirtmesi gerekiyor.

3) Biz tüketiciler, hiçbir sebep göstermeden ve cezai durumla karşılaşmadan ürün tesliminden sonraki 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabiliyoruz. Bu süreçte yazılı olarak ya da sürekli bir veri taşıyıcısıyla ürün iadesi konusunda bildirmemiz yeterli.

4) 2. maddede bir kısmını belirttiğimiz koşullara uymayan e-ticaret siteleri için cayma hakkı süresi 3 aydır.

5) Ambalajı açılmış ses ve görüntü kayıtlarını, bilgisayar yazılım ve sarf malzemelerini geri iade edemiyoruz.

6) Kullanılıp kullanılmadığı kesin belli olamayan dergi ve gazete gibi ürünlerde cayma hakkını kullanamıyoruz.

7) Elektronik alanlarda paylaşımı mümkün olan ve anında teslim edilen ürünler (müzik satın alımı gibi) ile fiyatı borsa ya da diğer piyasalarda belirlenen ürünleri de online mağazaya geri yollayamıyoruz.

CAYMA HAKKI İnternet’ten alışveriş yapan alıcıların, aldıkları ürünün teslimatından sonra 7 iş günü içerisinde ürünlerini teslim edebilirler. Herhangi bir sebep göstermeye gerek kalmadan ve aynı zamanda kargo ücretinin satıcıya ait olduğu bu hakka CAYMA HAKKI denir.

CAYMA HAKKI NASIL KULLANILMAKTADIR ? Alıcı ürün tesliminden sonra 7 gün içerisinde cayma hakkını kullanacağını satıcıya bildirmelidir. Bu bildirim yapıldığı taktirde satıcı en geç 10 gün içerisinde ürün ücretini alıcıya teslim eder. Teslimat sırasında ödenen ücretlerin tamamı satıcıya aittir. Cayma hakkının kullanılabilmesi için ürünün faturasının ya da fişinin kesinlikle olması gerekmektedir. Aksi taktirde tüketici cayma hakkını kullanamaz.

CAYMA HAKKI HANGİ KOŞUL VE ÜRÜNLERDE GEÇERLİ OLMAZ ? Alıcı ürünü almadan önce kendisine özel olarak değişiklikler yaptırdığında, kullanım ve nitelik itibari ile iadeye elverişli olmayan ürünlerde, alıcının teslim aldıktan sonra açtığı ses ve görüntü kayıtları ile birlikte yazılım programlarında, kısa süre içerisinde bozulabilecek ya da son kullanma tarihi geçmiş olan ürünlerde ve fiyatı borsaya göre değişebilen altın, ziynet eşyası gibi ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz.

BİLİŞİM ÜRÜNLERİNDE CAYMA HAKKI Bilişim ürünlerinde cayma hakkının kullanılabilmesi için ürünün içinde bulunduğu orijinal kutusunun zarar görmemesi gerekmektedir. Bunun yanında eğer cep telefonu ya da bilgisayar satın alındıysa sim kart takılması ya da wifi bağlantısı gerçekleştirilmesi cayma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Ürünün teknik servisinin dışında açılması ve tamirinin yapılması yine cayma hakkını ortadan kaldıran sebepler arasındadır.

CAYMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER Cayma hakkı kullanıldığında kargo ücretini satıcı öder. Satın alınan ürünün zarar verilmemesi şartı ile kullanılması cayma hakkının önüne geçmez. Ürünü kargodan teslim herhangi bir hasar gelecek şekilde bir paketleme yapılmış ise kargoya zabıt tutturmanız cayma hakkınıza faydası bulunacaktır.

ALICININ ÜRÜNÜ İADE ETMESİ GEREKEN SÜRE Alıcı ürün iadesi için cayma hakkını kullanarak bunu satıcıya belirttikten sonra 3 gün içerisinde ürün aldığı siteye kargo bilgilerini iletmesi gerekmektedir. Aksi taktirde cayma hakkından faydalanılamaz.

ÜRÜN İADE KOŞULLARI Her tüketici için geçerli olan cayma hakkı yani ürün iade koşulu yukarıdaki gibidir. Ancak firmalar kendileri bu süreyi uzatabilirler. En az 7 gün olan iade süresi firmaların size sağlamış olduğu sürelere göre artış gösterebilmektedir. Bu süreye e-ticaret yapan firmaların sitelerinde bulunan mesafeli satış sözleşmesine bakarak ulaşabilirsiniz.