Soru 1 : Kulucka Makinası nedir ?
Cevap 1 : Kulucka Makinası Yumurta ile üreyen ve çoğalan her tür canlının doğal gebelik sürecini taklit eden mekanik bir cihazdır.
Soru 2 : Kulucka için gerekli kriterler nelerdir?
Cevap 2 : Kulucka oluşumu için öncelikle sağlıklı hayvanlardan edinilmiş döllü yumurtaya ihtiyaç vardır.Bu yumurtaların sağlıklı,steril bir ortamda biriktirilmesi, 10 ila 20 derece sıcaklıktaki bir ortamda 7 gün olarak idealdir.Yumurtalar kulucka işleminden önce dış kabukları elma sirkeli bir nemli bez ile temizlenmesi tavsiye edilir.Her yumurta kulucka sürecinde gelişim ve çıkımda farklı sıcaklık,nem değerlerine ihtiyaç duysa da Kanatlı Kümes ve Kafes Hayvanlarında bu değerler hemen hemen aynıdır.Ayrıca gelişim sürecinde yumurtaların belirli aralıklarla çevrilmesine de ihtiyaç vardır.
Soru 3 : Kuluçka makinalarında ısı,nem ve kuluçka süresi yumurta cinsine göre farklı mıdır?
Cevap 3 : Evet kanatlılara ait farklı cins yumurtaların kulucka süreleri birbirinden farklıdır.Isı ve Nem değerleri birbirine yakıdır.Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz
Soru 4 : Kuluçka İçin Yumurta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Cevap 4 : Kümes ve Tavuklar : Bu yumurtaların geldiği kümesler sağlıklı, temiz mi? Folluk tipleri nedir? Tavukların beslenmesi iyi mi? Tavuklar yaşlı mı genç mi? Aşıları yapılmış mı?
Yumurta toplanırken : Yumurtaları nasıl topluyorlar ? Uzun süre follukta bekliyor mu? Hemen toplanıyor mu ? Dezenfekte ediliyor mu? Temizleniyor mu ?
Yumurtanın kalitesi : Kaliteli yumurtadan kaliteli civciv çıkar. Onun için kuluçkaya girecek yumurtaların aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir.
a- Hangi ırktan tavuğa ait ise, o ırkın renk ve şeklini taşıyan yumurtalar olmalıdır.
b- Döllü yumurtalar olmalıdır.
c- Hastalıksız sürüden alınmaladır.
d- Küçük olmamalı, 55-65 gram arasında bulunmalıdır.
e- Biçimi bozuk olmamalıdır.
f- Parlak olmalıdır. Kabuğu ince veya kalın, çatlak, pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz.
g- İkinci verim yılındaki tavuk yumurtası istenmez. Genç tavukların ilk 40 günlük yumurtalarıda kullanılmaz.
h- Taze olmalıdır, 7 günlüğü aşmamalıdır.
i- Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
j- Yumurtalar viyollere küt uçları yukarı gelecek şekilde konmuş olmalıdır.
Soru 5 : Kuluçka makinesinde doğru ISI değeri önemli midir ?
Cevap 5 : Döllü bir yumurtanın canlı varlık haline dönüşümünde en önemli özellik ısıdır. Makinenin ısıtılma sistemi ne olursa olsun değişmeyen ve uyulması gereken tek esas, ortalama ısının düzenli olarak yumurtadaki embriyoya iletilmesidir. İletilecek ortalama ısı 37.8ºC (99.7-100 F) dir. Normalin üstündeki yüksek ısı 42ºC, normalin altındaki ısı 35ºC olarak kabul edilir. Bu durumlarda uzun süre kalan yumurtalarda embriyo ölümleri fazla olur. Kuluçkanın en nazik devresi embriyonun en genç ve körpe devreleridir. Bu devredeki yüksek ısı çok tehlikelidir.
Soru 6 : Yumurtadan Çıkan Civcivlere Ne Olur?
Cevap 6 : Kuluçka sürecini tamamladıktan sonra, civcivlerin 3 gün kadar Kuluçka Makinesi içerisinde kalabileceğini unutmayın. 18.Günde çıkan civcivleri kuluçka makinesinin içinden hemen almayınız. Böylece çıkım süreci tamamen bitmeden henüz çıkmamış olan civcivleri riske atmamış olurusunuz hem de yumurtadan yeni çıkmış olan civcivleriniz de biraz daha gelişmiş olur. (3 Güne kadar çıkan civciv yem yemeden durabilir.)
Soru 7. Kuluçka Makinası kullanımdan sonra temizliğin önemi?
Cevap 7.Makine temizliği çok önemli arkadaslar. Bir önceki cikimda makinenizi yeni gibi komple temizlemezseniz yumurtalarınız ne kadar da sağlıklı kumeslerden gelsede, bir önceki makine içerisindeki kalan bakteriler yumurtanın içine nüfuz eder. Sonuçta yumurta nefes alıp vermektedir. Ve bu solunum yolu ile hayvanlariniz sakat çıkabilir. Sağlam dahi ciksalar zaten bakterili doğdukları için yaşama olasılıkları bir hayli güç oluyor.